Första hjälpen kurs

Har nu fått första hjälpen certifikat ifrån röda korset med inriktning på barn. Bra att ha, men mycke att ta in.

Vid Olycka
*Överblicka: Hur många skadade? Vilka skador?

Tänk på LABC, vilket betyder
Livsfarligtläge, dvs tänk på din egen säkerhet först. Tex. om en olycka har hänt på motorvägen. Mark ut olyckan för tt uppmärksamma kommande bilar (varningstriangel, blinkers), ställ din bil tvärsöver körfältet för att minimera att andra biler kör rätt över olyckplatsen.
Andning: De som inte andas MÅSTE tas om hand först oavsett hur mycket de andra skriker. De som gapar högst behöver hjälp sist.
Blödning. Stoppa blödning med kompress eller vad du har tillhands. Håll kroppsdelen hög.d Blöder det igenom lägg på mer kompress och linda igen. Ta inte av den första kompressen.
Cirkulationschock. Om personen blir kall, blek, kallsvettas, illamående eller yrsel ska de lägga ner denne med benen högt. De får inte dricka något även fast det är vanligt att de blir törstiga och ber om det, detta pga att det kan behövas operation och de då inte får ha druckit något.

Oavsett vilka skor folk än må ha på en olycksplats går alltid riktlinjen på samma sätt LABC, dvs skulle läget ändas så att ni hamnar i livsfarligt läge under räddningsarbetet, tex bilen böraar brinna måste alla bort oavsett om de kanske har nackskade, är medvetslösa osv.

GÅ KURSEN HOS RÖDA KORSET!! Den är bra och gratis! Har du tur kanske du aldrig behöver hamna i en situation där detta behövs, men om du gör det så hjälper detta att få dig att agera. Det enda felet man kan göra om olyckan är framme är att inte göra något alls.


Kommentarer
Postat av: Cecci

Vi vill gå båda två så du får gärna anmäla oss:D

2010-01-23 @ 15:09:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0